Ecoparents logo

Voorbereiden op borstvoeden

Regelmatig komt van moeders de vraag, hoe zij zich kunnen voorbereiden op het geven van borstvoeding. Hieronder volgen een paar suggesties:

Koop een goed boek over borstvoeding. Een voorbeeld hiervan is het Handboek Borstvoeding, te verkrijgen via La Leche League Nederland.

Lees je in op internet. De informatie van Ecoparents is een goede start. Daarnaast zijn er goede sites met betrouwbare borstvoedingsinformatie te vinden via de site van de Samenwerkende Borstvoedings Organisaties.

Bezoek informatiebijeenkomsten van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en La Leche League. Door de landelijke telefoonnummers te bellen, kom je er achter waar zulke bijeenkomsten bij jou in de buurt zijn. Als je hiermee voor je bevalling begint, dan heb je al een indruk gekregen wat borstvoeden kan inhouden door naar andere moeders te kijken.

Wordt lid van een e-mail lijst voor borstvoedende moeders.

Bezoek een borstvoedingsforum.

Lees wekelijks de vraagbaak van Ouders Online

De voorbereiding tijdens de zwangerschap bestaat uit een goede, dagelijkse hygiene. Dit betekent dat je je normaal wast zoals altijd. Het is niet nodig je borsten extra met zeep te wassen, ook zijn lotions, cremes en zalven niet nodig. De huid van de tepelhof bevat kliertjes van Montgomery, die een olie-achtige stof uitscheiden die de huid soepel houden. Ook het zogenaamde harden van de tepels is overbodig: hoe meer je de natuurlijke balans van de huid van je borst verstoort, hoe groter de kans op droge plekken, schilfers en kloven.
Vrouwen bij wie eerdere borstvoedingsperiodes met problemen zijn verlopen of vrouwen die naar aanleiding van hun ervaring onzeker zijn geworden of ze weer willen voeden, kunnen contact opnemen met een lactatiekundige. Ook als je een operatie aan de borst hebt gehad, of een ongeluk waarbij je verwondingen in het borstgebied hebt gehad, kan een goede reden zijn om met een lactatiekundige te spreken als voorbereiding op de borstvoeding.

Bij het zoeken naar een verloskundige, arts of ziekenhuis die voor de zorg rond je zwangerschap, bevalling en zorg voor je baby verantwoordelijk zijn, kun je letten of zij voldoen aan de tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding. Deze regels zijn opgesteld door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en Unicef. Zorginstellingen die voldoen aan alle vuistregels en daarvoor getoetst zijn, ontvangen het Unicef Certificaat Zorg voor Borstvoeding.

De 10 WHO (World Health Organization) vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding zijn:
Alle instellingen voor moeder- en kindzorg dienen er zorg voor te dragen:
1. Dat zij een beleid ten aanzien van borstvoeding op papier hebben dat standaard bekend gemaakt wordt aan alle betrokken medewerkers.
2. Dat alle betrokken medewerkers de vaardigheden aanleren die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dit beleid.
3. Dat alle zwangere vrouwen voorgelicht worden over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.
4. Dat moeders binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen worden met borstvoeding geven.
5. Dat aan vrouwen uitgelegd wordt hoe ze hun baby aan moeten leggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder gescheiden moet worden.
6. Dat pasgeborenen geen andere voeding dan borstvoeding krijgen, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie.
7. Dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar op één kamer mogen blijven ( “rooming-in”).
8. Dat borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd.
9. Dat aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen gegeven wordt.
10. Dat er borstvoedingsbegeleidingsgroepen (moedergroepen) gevormd kunnen worden en dat vrouwen bij het beëindigen van de zorg naar deze groepen verwezen worden.

Links

Borstvoedingspagina
Voormelk en achtermelk
Laag bloedsuikergehalte bij pasgeborenen
Hoe koop ik de juiste voedingsbh?
Nederlandse Borstvoedingsorganisaties
Ouders Online
Stichting Zorg voor Borstvoeding

Back to Home Page

© 2003 Nanny Gortzak