Ecoparents logo

Borstvoeding en tandbederf of caries

Regelmatig vragen moeders zich af in hoeverre borstvoeding schadelijk is voor de tanden. Vooral als een baby nog voedingen krijgt in de nacht en/of aan de borst in slaap valt, zijn ouders bezorgd om de gezondheid van hun baby's gebit.

Zodra er tanden en kiezen doorkomen, dient het reinigen van het gebit aan te vangen. Voor de juiste wijze hiervoor kunt u informeren bij uw tandarts of op het consultatiebureau.

Als u merkt dat uw kind zonder borst echt niet in slaap wil vallen, dan kunt u proberen of hij, nadat hij in slaap is, in ieder geval de laatste melk in de mond doorslikt. Dat kan door de baby even op de rug te rollen, of door over de kin te strijken. Soms lukt het om de baby even op een vinger te laten zuigen zodat de laatste melk ingeslikt kan worden.

Het goede nieuws is, dat er aanwijzingen zijn dat moedermelk helpt het gebit gezond te houden. De bacteriŽn die in de mond groeien en verantwoordelijk zijn voor cariŽs, gedijen niet zo goed op lactose (melksuiker). Anderzijds bevat moedermelk antistoffen die mogelijk de groei van deze bacteriŽn remt. Daarnaast wordt de zuurgraad in de mond na het drinken van moedermelk niet zo laag als bijvoorbeeld na het drinken van vruchtensap. Moedermelk blijkt ook voor de gezondheid van het gebit de beste start. Dat betreft niet alleen de preventie van cariŽs, maar ook de preventie van scheefstand. Een zachte moederborst heeft minder invloed op de stand van het gebit dan een fopspeen of een duim.

Samen met regelmatig goed poetsen en regelmatig bezoek aan de tandarts vormt moedermelk een basis voor een gezond gebit.
Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van Dr. Brian Palmer.

Referenties:

Oulis, C. et al. Feeding practices of Greek children with and without nursing caries. Pediatr Dent 1999; 21(7):409-16
Weerheijm, K.L. Prolonged demand breastfeeding and nursing caries. Caries 1998, 32(1):46-50
Rugg-Gun, A. et al. Effect of human milk on plaque pH in situ and enamel dissolution in vitro compared with bovine milk, lactose and sucrose. CAries REs 1985; 19(4):327-34

Links

Brian Palmer, dds, website in Engels
Borstvoedingspagina
Borstvoeding en depressie
Borstvoeding en vitamine D
Hulp bij borstvoedingsproblemen
Home Page

© 2003 Nanny Gortzak