Ecoparents logo

Het gebruik van tepelhoedjes bij borstvoeding

De meningen over het gebruik van tepelhoedjes zijn verdeeld. Enerzijds is er onderzoek dat suggereert dat een baby bij het drinken uit een tepelhoedje minder melk binnen krijgt, anderzijds is er de ervaring van lactatiekundigen dat sommige kinderen alleen aan de borst te krijgen zijn met behulp van een tepelhoedje. Hoe kun je als moeder beoordelen of het gebruik van een tepelhoedje voor jou en je baby de juiste keuze is?

Tepelkloven

Als je last hebt van pijnlijk tepels of tepelkloven, dan lijkt het gebruik van tepelhoedjes een oplossing. Helaas probeer je in dat geval de symptomen, namelijk pijn bij en tussen de voedingen, te bestrijden en werk je niet echt aan een oplossing van je probleem.
Pijn bij het voeden en tepelkloven hangen heel vaak samen met problemen bij het aanleggen. De baby neemt de borst niet op de juiste manier in de mond en daardoor schuurt de tepel in de baby's mond tegen het harde verhemelte. Soms zijn er lichamelijke oorzaken bij de baby of de moeder waardoor het aanleggen pijnlijk is. Om een goed inzicht te krijgen in de problematiek, kun je het beste overleggen met een deskundige, zoals een lactatiekundige of een vrijwilligster van de borstvoedingsorganisaties. Zij kunnen je helpen met het aanleggen of eventueel verder verwijzen als dat nodig is.
Je kunt zelf in ieder geval nog eens de regels voor goed aanleggen doornemen:
Leg de baby met de buikzijde naar jouw buik. Het lichaam en hoofd vormen één lijn, de baby kijkt niet over de schouder.
De baby ligt zo ten opzichte van de tepel, dat hij niet de kind op de borst heeft, maar een klein beetje omhoog moet kijken als hij de mond opent om de tepel in de mond te nemen. Let op dat de baby de mond goed open doet.
De baby ligt na het aanhappen en tijdens het drinken heel dicht tegen de borst. De kaakjes zijn heel wijd geopend terwijl de baby drinkt, de wangen laten geen kuiltjes zien, de lippen zijn niet naar binnen gekrult. (Eventueel kun je voorzichtig de lipjes naar buiten trekken). De tong ligt onder de tepel, soms is dit moeilijk te zien als de baby goed dicht tegen de borst ligt. Laat een ander meekijken.
De baby heeft niet alleen de tepel, maar een flinke hap van het borstweefsel in het mondje.
Doet het drinken pijn, haal de baby dan voorzichtig van de borst door het vacuum te verbreken en nogmaals aan te leggen. Lukt het je niet in je eentje, zoek dan deskundige hulp.
Als je tepels al beschadigd zijn, probeer dan te voeden in verschillende houdingen om de beschadigde tepels te ontlasten. Smeer na het voeden een klein beetje gezuiverde lanoline op de borst om de genezing te bespoedingen. Gezuiverde lanoline is het enige product dat bewezen niet hoeft te worden afgewassen voor de voeding.

De baby wil niet zonder tepelhoedje aan de borst

In enkele gevallen kan het gebruik van een tepelhoedje tijdelijk uitkomst bieden bij borstvoedingsproblemen. Sommige baby's zijn echt niet aan de borst te krijgen zonder extra hulp. Als dat bij jou het geval is, zoek dan contact met een lactatiekundige.
Redenen die weleens worden aangegeven waarom een baby met een tepelhoedje moet drinken zijn onder anderen:
De tepels zijn ingetrokken. Met behulp van deskundige hulp kan de baby toch aan de borst leren drinken. Soms is daar een hoop geduld, oefenen en tijd voor nodig. Overleg met een lactatiekundige of in dit geval een tepelhoedje de juiste keus is en vraag naar alternatieven.
De tepels zijn vlak. Een vlakke tepel kan soms voor moeilijker aanleggen zorgen, maar is niet altijd een reden om te voeden met een hoedje. Vraag aan een deskundige hoe je de baby aan de borst kunt krijgen zonder tepelhoedje. Ook hier is soms geduld, veel oefenen en tijd het juiste recept.
De baby is prematuur. Er zijn lactatiekundigen die veel met premature baby's werken en gemerkt hebben dat voor sommigen premature baby's de weg naar voeden aan de borst makkelijker gaat door eerst met een tepelhoedje te leren drinken. Als je in deze situatie zit, vraag dan om goede begeleiding bij het voeden en afwennen van het tepelhoedje.
De moeders' tepels zijn te groot voor de baby. Gebruik van een tepelhoedje in dit geval kan leiden tot pijnlijke tepels. De enige remedie hiertegen is de melk af te kolven en op een alternative manier aan de baby te geven. Na de eerste, snelle groei kunnen veel baby's alsnog de tepel van de moeder in de mond nemen.

Tepelhoedje, kolven, en dan?

Als je er over denkt een tepelhoedje te gebruiken, overleg dan eerst met een lactatiekundige. Zij kan met je nagaan of een tepelhoedje voor jou de oplossing van je probleem is. Als je tepelhoedjes gebruikt, dan zul je in het begin de borsten moeten nakolven om de melkproductie optimaal te stimuleren en de baby zal regematig gewogen moeten worden en eventueel bijgevoed moeten worden met de afgekolfde melk. Als de baby goed groeit, dan kun je het kolven na de voeding langzaam afbouwen terwijl je de groei goed in de gaten houdt.
Als je de baby wilt spenen van het tepelhoedje, probeer dit dan nadat de baby enkele minuten goed aan de borst heeft gedronken. Haal het hoedje weg en probeer de baby aan te leggen. Als dit niet werkt, leg dan weer aan met het hoedje. Je kunt van tijd tot tijd proberen of de baby zonder hoedje wil voeden. Soms lukt het beter als de baby half slaapt, of als de moeder samen met de baby in bad gaat of huid op huid contact heeft. Als er problemen blijven met aanleggen zonder hoedje na een aantal weken, laat dan nogeens iemand kijken naar het aanleggen van de baby. Soms komt er ineens een oorzaak voor het probleem aan het licht.

Links

Voorbereiden op borstvoeding en het voorkomen van borstvoedings problemen
Borstontsteking, mastitis, verstopte melkkanalen
Tepelkloven, ontstaan, voorkomen en genezen
Spruw, herkenning, oorzaak, genezing
Borstvoedingspagina van Ecoparents
De rol van vrijwilligers en lactatiekundigen bij borstvoedingsproblemen
Overzicht van veelgebruikte borstvoedingstermen en gerelateerde woorden
Spruw, herkenning, oorzaak, genezing

Borstvoedingspagina

© 2004 Nanny Gortzak