Ecoparents logo

Hoeveel moedermelk drinkt een baby?

Veel moeders vragen zich af, hoeveel hun baby drinkt aan de borst. Er zitten helaas geen maatstreepjes op je borsten. We kunnen echter wel aan de luiers van de baby zien, of deze genoeg te drinken krijgt.
Wanneer je moet kolven voor je baby, dan heb je wel te maken met een zichtbare hoeveelheid moedermelk die je afkolft en (meestal) per fles aan de baby geeft.

Genoeg te drinken?

In de eerste week na de geboorte, zal de hoeveelheid moedermelk die een baby drinkt geleidelijk toenemen. Je kunt dit zien aan de luiers: per dag dat de baby oud is, moet de baby hetzelfde aantal natte luiers hebben. Dus: op de eerste dag één volle, natte luier, op de tweede dag twee stuks, op de derde dag drie enz. Aan het eind van de week heeft de baby, als alles goed gaat, vier tot zes zware, volle wegwerpluiers of zes tot acht kletsnatte katoenen luiers.
Naast de hoeveelheid natte luiers, kun je ook de poepluiers in de gaten houden. In het begin zal de baby zwarte meconium luiers hebben. Als de borstvoeding goed op gang komt, dan zul je geleidelijk de kleur van de luiers zien veranderen: van zwart naar bruin/groen naar mosterd geel. Ook de hoeveelheid zal toenemen. Veel baby's hebben in het begin bij elke voeding wel een vieze broek. Na een week of zes kan dit patroon veranderen en kan de baby zelf tot twee weken wachten voor de volgende vieze luier wordt geproduceerd. Als de borstvoeding goed op gang is gekomen, dan valt dit allemaal binnen het normale patroon.
Heeft een baby in de eerste dagen minder plasluiers of verandert de kleur van de poep niet zo duidelijk, dan kan het raadzaam zijn met een deskundige te overleggen om na te gaan of er problemen zijn rond het op gang komen van de melkproductie.

Maar hoeveel drinkt een baby aan de borst?

Als je zou meten hoeveel baby's drinken aan de borst, dan zul je zien dat er verschillende hoeveelheden gemeten worden. Niet alleen tussen baby's onderling, maar ook drinkt elke baby niet bij elke voeding even veel. Onderzoek uit de jaren 80 heeft opgeleverd dat gezonde baby's gemiddeld 750 tot 800 milliliter moedermelk per dag drinken. Er zijn echter ook baby's die die maar 450 milliliter drinken, anderen lusten wel 1200 milliliter op een dag! Je zult dus moeten uitzoeken hoeveel jouw baby wil drinken als je afgekolfde melk wilt gaan aanbieden, bijvoorbeeld in verband met werk.

Een hulpmiddeltje hierbij is de volgende berekening:

Voor de eerste drie maanden: neem het gewicht van je baby in kilo's, vermenigvuldig dit met 150. Je krijgt dan het aantal milliliter dat een baby van hetzelfde gewicht gemiddeld per dag wil drinken. Deel dit getal door het aantal voedingen dat je meestal geeft en je hebt een uitgangspunt voor de hoeveelheid afgekolfde melk die je kunt aanbieden. Om te voorkomen dat je melk moet weggooien, is het verstandig om kleine beetjes tegelijk op te warmen en aan te bieden. Je weet nog niet precies hoeveel je baby daadwerkelijk zal drinken.

Voorbeeld:
baby van 5,5 kilo wil 9 maal per dag drinken. 5,5 maal 150 is: 825 milliliter. Deel nu 825 milliliter door 9, dan krijg je 92 milliliter. Een goed uitgangspunt is dan 90 milliliter voor een flesje afgekolfde melk. Wordt je baby wat zwaarder, dan zal hij wat meer gaan drinken.

De hoeveelheid melk die baby's drinken blijft niet onbeperkt toenemen. Na een maand of drie, vier zullen de meeste baby's op de maximale hoeveelheid zitten die zij per dag drinken. Je zult ook merken dat je baby niet zoveel blijft groeien als in de eerste paar weken. Gelukkig maar, anders zouden ze veel te groot en te zwaar worden. Het blijkt ook, dat de hoeveelheid energie die een baby nodig heeft per kilogram lichaamsgewicht, langzaamaan afneemt. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor, dat de melkproductie van de moeder toch voor lange tijd volledig in de behoefte van de baby kan voorzien om deze goed te laten groeien.

Ik maak niet genoeg melk aan. Wat nu?

Als je als gevolg van het groeipatroon van je baby, of de hoeveelheid melk die je afkolft, het vermoeden hebt dat je niet voldoende melk aanmaakt, dan kun je het volgende doen:

Leg vaker aan. Het aantal voedingen per dag ophogen, zorgt ervoor dat je baby meer zal drinken. Je melkproductie past zich hieraan aan.
Laat je baby zelf bepalen wanneer het tijd is voor de andere borst. Je ziet dit doordat de baby vaker zuigt dan slikt, of de baby laat de borst zelf los.
Als de baby na twee borsten nog steeds wil drinken, geef dan gerust weer de eerste en nogmaals de tweede borst. De melkproductie gaat altijd door, dus er is alweer te drinken in de eerste borst.
Als je kolft en je kolft niet voldoende: kolf vaker en kolf dubbelzijdig. Liever vaker kolven op een dag, dan een paar maal heel lang.
Voed één borst in de ochtend en kolf de andere af om je voorraad aan te vullen. Of kolf één of twee uur na de laatste avondvoeding.

Hulp bij borstvoedingsproblemen

Als je met geregeld vaker aanleggen of kolven je melkproductie niet kunt verbeteren, neem dan contact op met een lactatiekundige om na te gaan of er voor jou andere mogelijkheden zijn om het probleem op te lossen. Je kunt voor adressen zoeken op de webpagina van de Nederlandse Vereniging voor Lactatiekundigen, de NVL.

Links

Borstvoedingspagina
Voormelk en achtermelk
Laag bloedsuikergehalte bij pasgeborenen
Hoe koop ik de juiste voedingsbh?
Moedermelk ontdooien en verwarmen
Overzicht van borstvoedingstermen
Nederlandse Borstvoedingsorganisaties
NVL
Back to Home Page

© 2004 Nanny Gortzak