Ecoparents logo

Tepelkloven en pijnlijke tepels: oorzaken, voorkomen en behandeling

Het schrikbeeld van veel (aanstaande) moeders is het verschijnsel tepelkloven of pijnlijke tepels. Dit is voor veel moeders een reden om na verloop van tijd met de borstvoeding te stoppen. Het is daarom goed om te weten dat tepelkloven voorkomen kunnen worden door goed aanleggen, of, als ze toch ontstaan zijn, met een goede behandeling te verhelpen zijn zodat zonder pijn en problemen de borstvoeding voortgezet kan worden.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van tepelkloven is het niet goed aanleggen en aanhappen van de baby. Let daarom bij pijnlijke tepels op het volgende;
De baby ligt met het hele llichaam naar de moeder toegekeerd, de nek is niet gedraaid. De tepel van de moeder ligt tegenover de bovenlip van de baby of zelfs ietsje hoger, zodat de baby de mond goed wijd open moet doen om de tepel in de mond te krijgen. Het hoofd van de baby ligt ietsje achterover: met de kin op de borst is het moeilijk om de mond goed te openen. Als de mond wijd open is en de tong iets naar buiten komt, dan kan de baby snel naar de borst gebracht worden. Een baby die de tepel goed in de mond neemt, heeft de kaken wijd open (160 graden). De baby zal meestal meer van de onderkant van de tepelhof in de mond hebben dan de bovenkant. De tong ligt over de onderkaak heen. De baby ligt dicht tegen de borst: kin en vaak ook de neus raken de borst.

Het allereerste zuigen kan misschien wat pijnlijk voelen de eerste dagen, maar als de baby goed ligt, moet dat snel over zijn. Ook het toeschieten an de melk kunnen sommige moeders als een tintelend of prikkend gevoel ervaren. Als het voeden zo vervelend voelt dat de moeder met gekromde tenen zit te voeden en niet goed kan ontspannen, dan dient het aanleggen nader bekeken te worden.

Andere oorzaken van kloven ondanks goed aanleggen kunnen bijvoorbeeld zijn:
spruw
korte tongriem bij de baby
gebruik van tepelhoedje
uitdrogen van de tepels door gebruik van te veel en aggressieve zeep
eczeem op de tepels

Behandelen van tepelkloven

De behandeling van tepelkloven bestaat uit:
Neem de oorzaak weg
Voed in verschillende houdingen
Doe na het voeden, als de tepel droog is, een beetje gezuiverde lanoline (Purelan of Lansinoh) op de tepels. Zorg ervoor dat het zo weinig is dat je het niet hoeft af te vegen voor de volgende voeding.
In combinatie met de lanoline kun je tepelbeschermers gebruiken. Zorg dat je bh niet te strak zit als je tepelbeschremers gebruikt.
Er zijn speciale hydrogelverbanden verkrijgbaar bij lactatiekundigen die voor een snelle genezing zorgen en vaak meteen de pijn verlichten. Gebruik alleen producten die speciaal goedgekeurd zijn voor gebruik op de tepels, om te voorkomen dat je baby ongewenste residueen van het gelverband binnen krijgt.
Voorkom dat de tepels uitdrogen. Laat je tepels niet onnodig lang aan de lucht drogen: als de melk en speekselresten van je baby zijn opgedroogd, doe dan meteen wat lanoline of een speciaal gelverband op je tepels. Door te voorkomen dat je tepels uitdrogen, genezen de kloven sneller en voorkom je vorming van harde korstjes, die je baby er weer afdrinkt bij de volgende voeding

Links

Borstvoedingspagina
Tepelkloven
Borstontsteking
Overzicht van borstvoedingstermen
Hulp bij borstvoeding in Amsterdam
Nederlandse Borstvoedingsorganisaties
Lactatiekundigen aangesloten bij de NVL
Back to Home Page

© 2004 Nanny Gortzak