Ecoparents logo

Moedermelk ontdooien en opwarmen in de magnetron

Wanneer een moeder haar borstmelk afkolft om later aan de baby te geven, dan komt meteen ook de vraag op welke manier de melk het beste verwarmd kan worden. Magnetrons komen zo veel voor in Nederlandse huishoudens, dat het opwarmen van moedermelk in de magnetron zeker aandacht verdient.

Wat zijn de voordelen van verwarmen in de magnetron?

Het grote voordeel van moedermelk opwarmen in de magnetron is, dat het snel gaat. In enkele minuten is een fles van 200 cc ontdooid en opgewarmd. Op momenten dat de nood erg hoog is, wanneer een baby ontroostbaar huilt van de honger, kan dit een goede keuze zijn.

Zijn er ook nadelen verbonden aan het verwarmen in de magnetron?

Moedermelk bevat verschillende soorten antistoffen en levende cellen. Door koelen, invriezen en ontdooien gaan de levende cellen dood, waarmee hun werking verloren gaat. De antistoffen of immunoglobulinen blijven wel in de melk aanwezig. De wijze waarop de melk verwarmd wordt, kan van invloed zijn op de werkzaamheid van deze stoffen. Als de melk te heet verwarmd wordt, dan gaat de werking van antistoffen verloren. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer de melk tot kookpunt verhit wordt.

Bij het opwarmen van moedermelk in de magnetron, kunnen plaatselijk zeer hete plekken ontstaan. De antistoffen in die hete plekken, kunnen dan te sterk verhit zijn en onwerkzaam worden. Een ander nadeel is, dat als de melk niet goed gemengd wordt voor het aangeboden wordt, deze hete plekken voor brandwonden in de baby's mond kunnen zorgen.

Opwarmen van borstmelk in de magnetron kan dus ongunstig zijn voor de aanwezigheid van antistoffen, ook kan er gevaar zijn voor het ontstaan van brandwonden bij de baby.

Waar moet je op letten bij verwarmen in de magnetron?

Als je er voor kiest om moedermelk in de magnetron te verwarmen, let dan op het volgende:
Doe geen speen op de fles tijdens het verhitten. De speen kan erg heet worden.
Laat de melk niet te heet worden. Baby's lusten hun melk meestal ook als het op kamertemperatuur is. Warmer dan lichaamstemperatuur is niet nodig, is beter voor de antistoffen en voedingsstoffen in de melk en voorkomt brandblaren bij de baby.
Verhit de melk niet op vol vermogen, om hete plekken te voorkomen.
Schud de melk na verwarmen en laat het nog even staan, zodat de melk gelijkmatig verwarmd is. Dit geldt voor alle voedingsmiddelen die in een magnetron zijn opgewarmd.
Als je een magnetron buitenshuis gebruikt, wees dan extra voorzichtig. Deze magnetron heeft misschien wel een hoger vermogen en zal dan sneller verwarmen dan je eigen magnetron.

Tips voor het opwarmen van moedermelk

Bedenk van tevoren hoeveel melk je nodig hebt. Dit kun je alvast in de koelkast te ontdooien zetten. De melk moet dan wel binnen 24 uur gebruikt worden.
De volgende manieren zijn geschikt om de melk te verwarmen:
In een pan met warm water: verwarm water op het vuur of met een waterkoker. Schakel de hittebron uit, zet de fles in het water. Als je twee kleine flessen na elkaar verhit in plaats van een grote, dan kun je al sneller met de voeding beginnen.
In een flessewarmer: om bacteriegroei in het water te voorkomen, dien je het water regelmatig te verversen. Gebruik een flessewarmer met een werkende thermostaat om oververhitten te voorkomen. Als je twijfelt, test de warmer met een thermometer.
Een snelle methode kan zijn:
Houd de fles melk onder een stromende kraan, die geleidelijk aan warmer wordt. Zwenk ondertussen de fles om gelijkmatig te verwarmen. Deze methode verbruikt wel veel water.
Test altijd de temperatuur van de melk voor je deze aan de baby geeft.

Links

Borstvoedingspagina's/a>
Borstvoedings ABC
Artikel Ouders Online over verwarmen in de magnetron

Back to Home Page

© 2004 Nanny Gortzak