Ecoparents logo

Borstontsteking (mastitis), verstopte melkkanaaltjes en pijnlijke borsten

Wanneer de borsten warm aanvoelen, rood zijn en er zijn voelbaar harde plekken in de borst aanwezig, dan is de kans groot dat er sprake is van een verstopt melkkanaal. Dit kan ontstaan doordat de borst niet goed is leeggedronken, maar ook door knellende kleding, bh's, tassen en dergelijke. Zodra je een van deze verschijnselen opmerkt, is het het beste de borsten regelmatig zo leeg mogelijk te laten drinken of leeg te kolven. Regelmatig wil zeggen: zo vaak als de baby normaal drinkt. Als de baby niet wil drinken of onlangs het aantal voedingen verminderd is, kolf dan minimaal elke drie uur.

Het kan zijn dat het drinken aan de borst moeilijk gaat en dat kolven weinig melk oplevert. Er zit dan een blokkade in de weg waardoor de melk niet goed kan stromen. Door de druk in het weefsel raakt het omliggende weefsel ontstoken en gezwollen. Hierdoor wordt het legen van de borst nog lastiger.
Veel vrouwen hebben baat bij het combineren van rust, warmte en massage om de borsten leeg te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld met je borsten voorover hangen in een kom warm water en vanachter de harde plek in de richting van de tepel te masseren. Vaak zie je dan wolkjes melk in het water komen. Hierna kun je normaal voeden of kolven. Tussen de voedingen door kun je naar behoefte koele compressen toepassen. Voor kolven of voeden is warmte beter: het ontspant en laat de melk beter stromen.

Wanneer de problemen met een gedegen aanpak (rust, regelmatig legen van de borst, goed eten en drinken) de problemen niet minder worden of juist verergeren, dan dient een arts geraadpleegd te worden. Er kan sprake zijn van een borstontsteking (masitits) met een bacteriele infectie. De moeder kan koorts hebben en een grieperig gevoel hebben. De verschijnselen treden meestal plotsteling op en worden snel erger. In dit geval zal antibiotica voorgeschreven worden. Er zijn antibiotica beschikbaar die zonder probleem door voedende vrouwen gebruikt kunnen worden. Wanneer je ook last van tepelkloven hebt en je krijgt last van harde, warme rode plekken in de borst, houd er dan rekening mee dat je een bacteriele infectie kunt hebben.
Tijdens de behandeling met antibiotica kan gewoon doorgevoed worden. Het blijkt uit onderzoek dat vrouwen die hun borsten regelmatig legen, eerder van de borstontsteking af zijn dan vrouwen die stoppen met voeden of het voeden verminderen. Ga dus door met voeden. Overleg met je huisarts of en welke pijnstillers je kunt gebruiken als het voeden te pijnlijk is. Ibuprofen heeft als voordeel dat het ook ontstekingsremmend werkt, waardoor inflammatie van het borstweefsel minder wordt. Daardoor is het weefsel minder gezwollen en zal de borst makkelijker geleegd kunnen worden.

Tijdens en vlak na een borstontsteking kun je merken dat je melk er anders uitziet of anders smaakt. Het kan dikker, geler en zouter zijn. Ook kan de productie als gevolg van de ontsteking minder worden. Door regelmatig de borst te legen door aanleggen of kolven, komt de productie weer op peil. Als je antibiotica hebt gekregen, maak de kuur dan volledig af, tenzij een arts anders voorschrijft. Als de problemen steeds terugkeren, overleg dan met een lactatiekundige of een vrijwillgster van de borstvoedingsorganisaties wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Een enkele keer gaat een niet of niet goed behandelde borstontsteking over in een borstabces. Een borstabces moet soms operatief geopend en leeggemaakt worden. In dat geval kan de behandelde borst leeggekolfd worden. De baby kan wel aan de andere kant blijven drinken. Als de behandelde plek ver genoeg van de tepel zit, dan kan zelfs gewoon doorgevoed blijven worden. Tijdens het genezingsproces kan melk uit de opening lopen.. Dit kan de genezing wat vertragen.
Kleinere abcessen kunnen met naaldaspiratie en antibiotica behandeld worden

Borstvoedingspagina
Voormelk en achtermelk
Hoe koop ik de juiste voedingsbh?
Overzicht van borstvoedingstermen
Spruw
Tepelkloven
Hulp bij borstvoeding in Amsterdam
Nederlandse Borstvoedingsorganisaties
Lactatiekundigen aangesloten bij de NVL

Links

Back to Home Page

© 2004 Nanny Gortzak