Ecoparents logo

Spruw

Spruw wordt veroorzaakt door de schimmel Candida. Deze schimmel komt voor op de huid, slijmvliezen, in de vagina. Onder bepaalde omstandigheden kan de schimmel overgaan in een hinderlijke vorm die klachten geeft in het besmette gebied.

Voor de moeder die borstvoeding geeft, zijn vooral de besmettingen in de mond van de baby of op haar tepels van belang.

Hoe herken je spruw?

Spruw bij de baby is te herkennen aan een witte waas in de mond van de baby. Deze waas kan voorkomen op de tong, in de wangzakken, aan de binnenkant van de lippen. Soms hebben de lippen een parelmoerachtige glans. De tong kan bij wegschrapen van het witte beslag een rode ontstoken plek laten zien. De baby kan onrustig gaan drinken of klakken met de tong. De spruw kan zich uiten door een hardnekkige luieruitslag, die met goede hygiene en luierzalf niet verbetert.

Wanneer een moeder een candia infectie aan haar tepels heeft, dan is het voeden erg gevoelig. De tepels voelen branderig, kunnen jeuken en vertonen soms schilfers. De huid van de tepel en tepelhof die in contact komt met de mond van de baby kan roze tot rood zijn en wat glanzen. Moeders geven vaak aan dat in hun borst speldeprikken te voelen zijn tijdens en na de voeding. Soms heeft een moeder geen symptomen.

Hoe kom je eraan?

Spruw kan ontstaan bij verminderde weerstand, zoals bij ziekte, zwangerschap en stress. Mensen met diabetes mellitus zijn bevattelijker. Na gebruik van antibiotica wordt het natuurlijke evenwicht tussen verschillende bacterieen en schimmels op de huid verstoord, waardoor de candida kan gaan woekeren en hinderlijk kan worden. Ook andere medicatie kan van invloed zijn op het ontstaan van candidiasis. Ook het voorkomen van een vaginale schimmelinfectie bij de moeder is een risicofactor voor spruw.

Hoe kom je er van af?

Spruw is eenvoudig te bestrijden door zowel aan moeder als baby medicatie voor te schrijven. Meestal krijgt de baby een gel of suspensie die in de mond gesmeerd moet worden. Voor de moeder zijn er cremes verkrijgbaar voor de tepels. Omdat candida een schimmel is die snel vermenigvuldigt, werken medicijnen het beste als ze frequent gebruikt worden, bij voorkeur na elke voeding.

Om uitbreiding van de besmetting te voorkomen in de mond van de baby, kan het beste de juiste hoeveelheid gel of suspensie uit de fles genomen worden. Smeer de medicatie met behulp van een wattenstaafje of een schone vinger met een steriel gaasje in de baby's mond. Ga systematisch te werk: verdeel de mond in links boven, rechts boven, rechts onder, links onder. Gebruik elke keer bij indopen in de medicatie een schoon wattenstaafje of een schone vinger. Smeer ook goed tussen de wangen en op en onder de tong. Zorg dat de hele mond behandeld wordt. Doop geen wattenstaafje of vinger in de fles.

De moeder kan het genezingsproces van de tepels bespoedigen door te zorgen voor droge zoogcompressen. Ook kan het droge aan de lucht na de voeding helpen. Zorg voor goede hygiene in het hele huis:
Neem dagelijks een schone handdoek bij het douchen
Gebruik in de keuken en in de wc keukenpapier in plaats van handdoeken
Verwissel ondergoed, bh's en shirts waarop melk gemorst is regelmatig
Was alles op minimaal 60 graden. Eventueel kan aan het laatse spoelwater azijn toegevoegd worden.
Reinig elke dag alles wat met moedermelk of de baby's mond in aanraking komt door heet wassen of steriliseren. Denk daarbij ook aan flessen en spenen, kolfmateriaal, tepelhoedjes, tepelvormers, lekglazen, speelgoed etc. Haal moeilijk te reinigen speelgoed tijdelijk uit de roulatie

Bij hardnekkige of steeds terugkerende spruw kun je met een lactatiekundige overleggen over aanvullende maatregelen en behandelingen.

Links

Borstvoedingspagina
Voormelk en achtermelk
Hoe koop ik de juiste voedingsbh?
Tepelkloven
Borstontsteking
Overzicht van borstvoedingstermen
Hulp bij borstvoeding in Amsterdam
Nederlandse Borstvoedingsorganisaties
Lactatiekundigen aangesloten bij de NVL


© 2004 Nanny Gortzak