Ecoparents logo

Stuwing in de eerste dagen na de bevalling

In de eerste dagen an de bevalling kun je last hebben van volle, pijnlijke, warme, gezwollen borsten. Het is voor de baby moeilijk om de borst te pakken en je hebt het gevoel dat je borsten ontploffen.

Er wordt vaak aangeraden om de borsten te kolven zodat de tepel en tepelhof weer zacht en soepel worden en de baby weer netjes kan aanhappen. Veel moeders merken echter dat het kolven of met de hand melk uitdrukken juist op dit moment niet goed wil lukken. Wat kun je eraan doen?

Je kunt proberen met je vingers, beginnend bij het topje van je tepels, de tepel te vormen. Daarbij druk je als het ware melk en vocht terug de borst in. Je doet dit de tepel rond. Daarna doe je hetzelfde, een klein stukje dichter naar de tepelhof toe. En zo verder, tot je de hele tepel en tepelhof op deze manier bewerkt hebt. Je hebt dan een bruikbare tepel voor je baby gevormd.

Na deze behandeling zul je merken dat de tepels en tepelhoven weer zacht aanvoelen. Nu kun je proberen je baby aan te leggen of te kolven. Je kunt voor de voeding eventueel een warme, maar niet hete doek op je borsten te leggen. Na het voeden of kolven kun je juist koude compressen gebruiken. Als eenmaal de vochtstuwing weg is, dan zal het legen van je borsten door drinken of kolven makkelijker gaan.

Links

Borstvoedingspagina's van Ecoparents

© 2004 Nanny Gortzak