Ecoparents logo

Borstvoeding geven in de zomer: heeft een baby extra water nodig bij warm weer?

Nu het zomer wordt en het weer warmer wordt, vragen veel moeders zich af of ze hun baby extra water moeten aanbieden naast de borstvoeding. Het antwoord daarop is kort en simpel: nee, dat hoeft niet.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) adviseert dat baby's tot zes maanden exclusief borstvoeding krijgen. Dat betekent dat een baby tot zes maanden geen ander eten of drinken nodig heeft dan de moeders' melk. Dit advies geldt voor gezonde, op tijd geboren baby's over de hele wereld, dus zelfs voor baby's die in de tropen geboren worden of opgroeien.

Maar: heeft een baby dan geen dorst bij warm weer?
Een gezonde baby die goed aangeeft wat hij nodig heeft, zal bij dorst laten merken dat hij wil drinken. Als een moeder op verzoek voedt en de baby mag zovaak en zolang drinken als deze wil, dan krijgt de baby precies voldoende vocht en voedingsstoffen.

Moedermelk bevat, naast alle noodzakelijke voedingstoffen, grote hoeveelheden water. De zouten en suikers in de melk zijn precies afgestemd op wat een baby nodig heeft.

Kan extra water geven kwaad?
Een baby die zweet, verlies zouten. Door het vochttekort aan te vullen met water, kan uiteindelijk een tekort aan zouten ontstaan. In extreme gevallen kan dit leiden tot bewusteloosheid en stuipen.
Bij een baby die uitsluitend moedermelk krijgt om de dorst te lessen, zullen de zouten vanzelf weer aangevuld worden in de juiste verhouding tot het water dat in de moedermelk zit.

Moet een moeder zelf meer drinken bij warm weer?
In het algemeen geldt, dat een voedende moeder naar dorst kan drinken. Je kunt letten op je urine: als deze lichtgeel van kleur blijft, dan drink je voldoende. Het is absoluut niet noodzakelijk om zeer grote hoeveelheden water te gaan drinken.

Links

Borstvoedingspagina's
Borstvoedingslinks
Back to Home Page

© 2004 Nanny Gortzak